Bir yandan bu yazıyı yazıp bir yandan yoğurdumu yiyorum : )
Hepinizin bildiği gibi özellikle ara öğünlerin baş tacı süt ve süt grubu
besinler yüksek oranda kalsiyum içeriyor… Doğumdan itibaren en temel gıda
maddelerini içermesi sayesinde bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için de
oldukça önemli bir besin kaynağı… Yapılan çalışmalarda kalorisi düşük, yüksek
kalsiyum içerikli diyet yapan bireylerin, hem kalori hem kalsiyum açısından
düşük diyetle beslenen bireylere göre daha fazla kilo kaybı olduğu gözlemlenmiş
üstelik bu kilo kaybının büyük çoğunluğunun yağ kaybı olduğu özellikle bel çevresinde
büyük oranda incelme olduğu gözlemlenmiştir. Peki bunu sağlayan etken nedir? Kalsiyumun
zayıflamayı kolaylaştırıcı etkisinin; kalsitiriol adı verilen hormon düzeyini
dengelemesi ve yağ depolanmasını azaltmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor.
Sütün içindeki vitaminler ve CLA (konjuge linoleik
asit)’nın, hastalıklara karşı direnci artırdığı ve başta bağırsak kanseri olmak
üzere bir çok kansere karşı da koruyucu etkisi olduğu biliniyor. CLA’nın ayrıca doğal yağ yakıcı olduğu bir gerçek.
Norveçli 40.000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada çocukken süt içen ve
yetişkin döneminde süt içmeye devam eden kadınlarda meme kanseri olma oranı
daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Sütün içindeki karbonhidrat yani enerji kaynağı, laktoz
dediğimiz süt şekerinden gelir. Protein açısından da güçlü bir besin olan
sütteki şekerin; kan şekerini hızlı yükseltmemesi de sütün faydalı
özelliklerinden biridir. Protein ve karbonhidrat deposu olan süt, tok tutma
özelliğiyle çok faydalı bir besindir.
Birçok araştırma; yüksek kalsiyum alımının kötü kolesterolü
azaltıp iyi kolesterolü artırdığını ortaya koyuyor. Yakın zamanda Galler
bölgesinde yaşayan erkeklerde yapılan bir araştırmaya göre; çok süt ürünü
tüketen erkekler, daha az kalp ve damar hastalıklarına yakalanıyor.
Tüm bunların yanı sıra kalsiyum eksikliğinde görülen; kemik
erimesi, diş çürümesi çocuklarda büyüme ve gelişmenin gerilemesi, kramp,
kasılma gibi etkenleri ortadan kaldırmak için günden 2-3 porsiyon süt veya süt
grubunu tüketmek gerekiyor.
Sütün mucizevi zayıflatıcı etkisine yönelik pek çok
araştırma bulunuyor. Bu araştırmalarda tarçının faydasına da vurgu yapılıyor.
Sütün tarçın veya tarçın kabuğuyla tüketilmesi etkiyi artırıyor. Tarçın
kullanımı, özellikle açlık ve tokluk şekerlerini dengeye sokuyor. 3 gram tarçın, 1 tarçın
kabuğuna denk geliyor. Günde toplam bir çay kaşığına denk gelecek şekilde
tarçınlı süt tüketimi son derece faydalı.
Yapılan bazı çalışmalar, sütün diğer kalsiyum kaynakları ve
diğer süt ürünlerinden daha yüksek oranda emildiğini ortaya koyduğundan
tüketimi süt şeklinde yapmak daha olumlu olsa da, günlük alım yoğurt, ayran,
peynir, badem, kuru incir gibi alternatiflerle de sağlanabilir. Yoğurt veya
sütle beraber kalsiyum içerikli bu besinleri de tüketirseniz yararlanma
oranınız daha da artacaktır…
Ayrıca geceleri uyku problemi yaşayanlar için 1 bardak ılık
süt birebir. Sütü akşam yatağa gitmeden iki saat önce içmek, içeriğindeki
laktik asit sayesinde daha kolay ve daha rahat uyumayı sağlar. Tabii fazla kilo
problemi olan bireylerde gece yağlanma artacağı için her gece tam yağlı süt
içip yatmanızı da tavsiye etmem : ) Büyüme hormonu uykuda salgılandığı için,
çocukların özellikle yatmadan önce süt içmesi önerilir. Böylece kas ve kemik
gelişimi daha iyi olur.
Ayrıca pek çok birey laktoz intoleransı olduğu için süt tüketiminden
kaçınıyor. Fakat sütü tamamen kesmek yerine alternatiflerine yönelebilinir veya
piyasada bulunan laktozsuz sütler tüketilebilir. Süt tüketimiyle gaz veya sindirim
problemi yaşayan bireylerin sütü buzdolabından çıkar çıkmaz tüketmemesi gerekir
aksi takdirde daha fazla gaz sorunu yaşanabilir…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder