Hepimizin korktuğu şeydir hasta olmak, grip olup evde burnumuzu çeke çeke oturmak. En ufak bir hapşırıkta hepimiz irkiliriz acaba hasta mı oluyorum diye. Gelin bu kışı hiç korkmadan geçirelim birlikte hastalığa karşı uygulanabilecek püf noktaları öğrenelim.
İLK ADIM C VİTAMİNİ: Hiç şüphesiz artık hepimizin bildiği bir gerçektir C vitamininin gribal enfeksiyonlara karşı bizi koruduğu. Bu nedenle önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi bol bol C vitamini alarak işe başlayalım. Bol sebze ve meyve tüketelim. İşte C vitaminin en çok bulunduğu bazı besinler: kivi, portakal, greyfurt, limon, kuşburnu, frenk üzümü, yeşilbiber içerisinde C vitaminini en çok bulunduranlardır bunların haricinde; karnabahar, ıspanak, patates, domates, balkabağı, brokoli, maydanoz, semizotu, enginar gibi besinler de içinde C vitamini bulunan besinler arasındadır.
GÜNEŞ
GİRMEYEN EVE DOKTOR GİRMESİN: Kış aylarında mahrum kalınan güneş
ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasını neden olmaktadır.
Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri
tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. D
vitamininin yanı sıra balık; beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu
doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri
ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar
dahilinde haftada 2-3 kez balık yenilmesi önerilmektedir.
E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini
arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi
kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve
kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.
VÜCUDUNUZU
KIŞ UYKUSUNA YATIRMAYIN: Soğuk havaları görünce hepimizin yaptığı klasik hareketlerdir
kalın giyip eline kahveyi, çayı alıp koltuğa sinip tv karşısında hiç hareketsiz
tüm zamanı geçirmek. Hava soğuk dışarı çıkarsanız hasta olmak kaçınılmaz tabiki
fakat ev içerisinde veya spor salonlarına gidip aktivitenizi arttırabilirsiniz.
Vücudunuzu ne kadar severseniz onu ne kadar çalıştırırsanız en olumlu şekilde
size geri dönecektir.
Soğuk havalarda yaptığımız bir diğer hata ise daha ağır
beslenmeye başlamak. Yağlı besinlere yönelmek bu havalarda genel olarak yapılan
bir davranıştır. Fakat bu beslenme şeklinin üzerine birde hareketsiz kalırsanız
kilo almak kaçınılmaz olacaktır. Yemeklerinizi az yağlı ve mümkün olduğunca
bitkisel özellikle zeytinyağıyla yapmaya çalışmalısınız, porsiyonlarınızı
arttırmak yerine biraz daha azaltmalı daha çok vitamin mineral alabileceğiniz
beslenme şekline yönelmelisiniz. Özellikle akşam yemekleriniz fazla kaçırmamaya
çok dikkat etmelisiniz.
ARA
ÖĞÜNLERE DİKKAT: Sabah, öğlen ve akşam yemek aralarında küçük
atıştırmalar yapmak gece iştahınızın aşırı olmasını engeller. Bu atıştırmalara
örnek; süt, ayran, ceviz, badem, fındık, peynir ekmek gibi alternatifler
olabilir. Böylece kan şeker dengesini, iştahınızı ve metabolizma hızınızı
sağlam tutmuş olursunuz.
Gece evinizde artık dinlenme saatleri başladığında bol
suyunuz yanınızda keyifle su içmeye özen göstermelisiniz. Gece atıştırmalarında da her zaman olduğu gibi
yavaş yemeye ve lezzete odaklanmaya dikkat etmelisiniz. Akşam yemekten sonra karbonhidrat, protein,
yağ açısından dengeli atıştırmalar yapmalısınız. Tek yönlü ve aynı yiyecek
grubundan bol miktarda tüketmekten kaçınmalısınız.
Gece atıştırmaları örnekleri;
Fındık + taze meyve
Ceviz + taze meyve
Leblebi + ceviz + taze
meyve
Ceviz + kuru meyve +
taze meyve
Badem + taze meyve + kuru meyve
Ayran + leblebi + meyve
Yoğurt +meyve+yulaf ezmesi
Salata ve çiğ sebze enerji değeri yok denecek kadar az olan
yiyecek grubudur. Geceleri havuç, göbek, turp vb. sebzeleri çiğ olarak yemek
iştah kontrolüne destek sağlamanın yanında, metabolizma hızınızı da yükselmeye
katkı sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
BAĞIŞIKLIK
SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN: Bazı besinler yüksek antioksidan ve vitamin
içerikleriyle bağışıklık sisteminizi dengeler. Bu besinleri tüketmeye özen gösterirseniz
bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacaksınız. İşte bu besinler: Yağlı balıklar, brokoli, süt ve ürünleri,
domates, ıspanak, taze kırmızı biber, turunçgiller(özellikle portakal ve
greyfurt),balkabağı, yeşil çay, semiz otu, yulaf, kuşburnu ve kereviz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder