Günümüzün en yaygın
rahatsızlıklarından biri olan şeker hastalığı yani diyabet pankreastan
salgılanan insülin hormonunun etkisizliği veya yetersiz çalışması nedeniyle
ortaya çıkan kandaki glukozun (şekerin) artması durumudur. İki türlü diyabet
vardır;
1)Tip 1 diyabet (insüline bağlı):
insülin hormonu eksikliğinden kaynaklanır çocukluk ve gençlik döneminde ortaya
çıkar. Yaşam boyu insülin kullanılmak durumunda kalınır.
2)Tip 2 diyabet (insüline bağlı
olmayan): İnsülin hormonu mevcut fakat dokularda insüline karşı direnç varsa
veya çalışma sistemi yetersizse az salgılanıyorsa oluşur. Genellikle 30-35 yaş
sonrası görülür ve ilaçlarla, egzersizle veya doğru beslenme ile
düzenlenebilir.
Diyabet hastası iseniz yaşamınızda
başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluması
gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl neden tükettiğimiz besinler
olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Beslenme konusunda en önemli
noktalardan biri uzun süre aç kalmamaktan geçer. Mutlaka gün içerisinde 3 ana
ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeliyiz. Besin seçimlerinde Glisemik İndeksi düşük
besinler seçmeliyiz. Glisemik indeks besinlerin tüketildiği aman kan şekerini
arttırma durumudur. GI düşük olan besinler seçtiğimiz zaman kan şekerinde ani
yükselmeler olmayacağı gibi aynı zamanda kısa sürede açlıkta meydana
gelmeyecektir.
Glisemik İndeksi Düşük Besinler:
Kurubaklagiller, bulgur, çavdar ekmeği, süt ve süt ürünleri, makarnalar, yulaflı
bisküviler, havuç, bezelye, mısır, çorba çeşitleri ve
meyvelerden; elma, kuru kayısı, kiraz, greyfurt, üzüm, kivi, portakal,
şeftali, erik ve armut.
Glisemik İndeksi Yüksek Besinler:
Şeker ve şekerli ürünler, meyvelerde; muz, kayısı, karpuz, kavun, kuru
meyveler, beyaz-kepek ve tam buğday ekmekleri, kraker, mısır gevreği, hazır
yiyecekler, fast food, beyaz ve kepekli pirinç, patates, balkabağı, gazlı
içecekler.
Şeker hastalığına iyi gelen,
diyabetin oluşmasını önleyen ve kan şekerini düzenleyen bazı besinlere ve çaylara
beslenmenizde özellikle yer vermeniz sizi daha da rahatlatacaktır. Bu besinler;
Çörek otu, çemen otu, fasulyeler, yer fıstığı, defne, karanfil, üzüm çekirdeği,
yeşil çay, ceviz, ahududu, kırk kilit otu(çayı),badem, karnıbahar, kuşburnu(çayı),
rezene(çayı), sarımsak, soğan, süt, yumurta, yulaf, tarçın(baharat ve çayı),
kimyon, zeytin yağı, zerdaçal(çayı), hibisküs çayı, Amerikan ginsengi. Yalnız
dikkat edelim bu besinleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana başvurmalısınız
ve bol miktarlarda tüketmekten kaçınmalısınız.
Glisemik indeksi düşük besinler
tercih ettik öğün planlamamızı sık sık ve azar azar olacak şekilde planladık
peki başka neler yapabiliriz? Beslenme tek başına bir mucize değildir mutlaka
gün içerisinde en az yarım saatlik olmak üzere yürüyüş yapmalısınız ve tabiiki
su tüketiminize özen göstermeli günde en az 2 litre su içmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder