11 Aralık 2014 Perşembe

MAXİMUM YEMEK MİNİMUM KİLO


Kim istemez ki zayıf güzel bir beden? Peki, önemli olan zayıf olmak mı yoksa sağlıklı olmak mı?
Pek çok insan zayıflamak için sağlığını hiç düşünmeden tehlikeye atıyor halbuki birkaç basit püf nokta ile hem sağlıklı hem de fit bir görünüme sahip olmanız mümkün bakalım bu püf noktalar nelermiş ?

SU TÜKETİMİ
En basit görünen ama en önemli noktadır su tüketimi. Ancak bazı zamanlarda içilen suyun zararlı bazı zamanlarda ise faydalı olduğunu biliyor musunuz?
Örneğin yemek esnasında su içmek yerine yemeklerden 15- 20 dk önceden su içerseniz hem iştahınızı minimuma indirmiş olacak hem de metabolizmanın çalışmasına yardımcı olmuş olacaksınız. Sabah uyandığınızda içeceğiniz bir bardak ılık su ile vücudunuza güzel bir günaydın mesajı vermiş olacak ve onun temizlenmesine yardımcı olmuş olacaksınız. Dilerseniz içerisine birkaç damla limon sıkıp 1 çay kaşığı kadar da bal ekleyebilirsiniz.
Günlük ideal su tüketimi 2 litredir mümkün olduğunca en az 2 litre su içmek gerekir. Eğer su içme alışkanlığınız yoksa hemen telefonu alıp hatırlatma yapmanızı tavsiye ederim yeterli su alımı yaptıktan sonra hem vücudunuzdaki hem cildinizdeki değişimi kendinizde göreceksiniz.

ARA ÖĞÜNLER
“Zayıflamak istiyorum az yemek yemeliyim olabildiğince az öğün tüketmeliyim”  Düşüncesi tamamen  yanlış bir düşüncedir. Kilo vermek istiyorsanız amacınız kilo kaybı değil YAĞ KAYBI olmalı. Yağ kaybı içinde uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Az öğünle beslenme ile su ve kas kaybına neden olursunuz. Verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alırsınız. Bu nedenle 5-6 öğün yani 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeli,  AZ AMA SIK yemelisiniz. Ara öğünler için meyveler, bitki çayları, lif oranı bol bisküviler, süt ürünleri, kuru meyve ve kuru yemişler en ideal seçimlerdir.

AKTİVİTENİZİ ARTTIRIN
Beslenme asla tek başına yeterince etkili bir çözüm değildir. Mutlaka sağlıklı bir vücut için yaşınız kilonuz ne olursa olsun mutlaka fiziksel bir aktivite yapmalısınız. Spor yapma imkanınız olmuyorsa en uygun zamanınızda mutlaka 45 dakikalık bir yürüyüşe çıkmalısınız.

ANA ÖĞÜNLERDE YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN
Kahvaltılardan korkmayın olabildiğince zengin olsun ama tabii zengin diyorsam da her gün kızartmalar börekler çörekler olmamalı.  Sağlıklı ama zengin bir kahvaltınız olmalı.
Öğlen yemeklerinizdeki tercihinizi mümkün olduğunca et yemeklerinden yana kullanın.  Gün içerisinde aktivitenizin daha yoğun olduğu saatler öğlen saatleri olduğu için hem yararlanma oranınız artacak hem de yağlanmanın önüne geçecektir. Et yemekleriniz yanında mutlaka bol salata tüketmeye özen göstermelisiniz böylece demir emilimini arttırmış ve metabolizmanızı çalıştırmış olacaksınız.
Akşam yemeklerinizi mümkün olduğunca hafif yapmalısınız. Tercihlerinizi sebze yemeklerinden ve çorbadan yana kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.
Eğer et yemekleri çok sık tüketemiyorsanız bir öneri: Kuru baklagil tüketiminizi arttırın. Kuru baklagillerin et kadar olmasa da protein oranı yüksektir bu nedenle eğer yeterince et tüketemiyorsanız kuru baklagillerle açığı kapatabilirsiniz. Ancak unutmayalım etlerin ve baklagillerin protein oranı birbirine yakındır ancak kalite açısından et daha yararlıdır.

BOL SEBZE MEYVE TÜKETİN
Sebze ve meyvelerin içeriğindeki vitamin mineral oranları ve bizim sağlığımıza olan çeşitli faydaları su götürmez bir gerçek ancak bunun haricinde bol sebze ve meyve tüketmek içeriğindeki yüksek posa oranı sayesinde sindirim sistemini düzene sokar metobolizmamızı çalıştırır. Bu nedenle kilo koruma ve zayıflama açısından hem yararlı hem etkili besinlerdir. Meyvelerin suyunu sıkıp içmek yerine mümkün olduğunca kendisini tüketmeye çalışmalısınız ancak meyve tüketiminde porsiyon ölçülerine dikkat etmelisiniz. Meyvenin suyunu içtiğimiz zaman sadece vitamininden yararlanırız ancak kabuğuyla beraber kendisini tüketirsek az öncede bahsettiğim gibi posa ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Sebze ve meyve tüketiminde mümkün olduğunca gün içerisinde farklı renklerde sebze ve meyvelerden yararlanın;  ne kadar çeşitlilik o kadar sağlık! J

HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN
Aklınızda sağlık varsa önünüzde hazır gıda olmamalı. Fast food ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Hazır meyve suları, hazır gıdalar, asitli içecekler sağlığınızı tehlikeye atmakla kalmıyor onları tükettiğiniz her an obezite riskine 1 adım daha yaklaşıyorsunuz demektir.

BİTKİ ÇAYLARINDAN FAYDALANIN
Özelikle ara öğünlerde tüketeceğiniz bitki çayları hem yağ yakımına yardımcı olacak hemde metabolizmayı hızlandıracaktır. Her bitki çayının kendine özgü yararı olduğunu unutmayalım özellikle yağ yakımına yardımcı olan çayları her gün içmeye çalışmaktan ziyade gün içerisinde değişik bitki çaylarından da faydalanmaya çalışın. Önemli bir nokta: Günlük maximum bitki çayı tüketiminiz 3 bardak olmalı.
Yağ yakımı konusunda unutmamız gereken önemli bir nokta var hiçbir besin direkt olarak yağ yakmaz yalnızca metabolizmayı çalıştırarak yağ yakımına daha fazla yardımcı olur.



SAĞLIKLI VE FİT GÜNLER DİLERİM  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder