Bir yiyecek düşünün; az
tükettiğiniz zaman inanılmaz faydaları var fakat günlük tüketmeniz gereken
miktarı aşıp tüketirseniz de vücuda
zararı var … Dengenin önemini gösteren en büyük atıştırmalık: Kuruyemiş.
Kuru yemişlerin birçoğu içeriğindeki
yağ asitleri sayesinde kötü kolesterolü düşürmeye birebir. Bu durum birçok
araştırma ve deneyle kanıtlanmış bir gerçek. Ancak içeriğindeki yağ miktarı
günlük yağ ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılıyor bu nedenle fazla tüketimi
vücuda zarar veriyor. Kuru yemişleri biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
E Vitamini Bombası
BADEM:
Badem içerdiği
tekli doymamış yağ içeriği sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürme konusunda
oldukça yararlı bir besin. Aynı zamanda içeriğinde bol miktarda E vitamini
bulunduruyor. E vitamini antioksidan etki göstererek kolesterole bağlı oluşan
damar hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda diğer besinler
yoluyla alınan E vitaminini de arttırdığı yapılan araştırmalarda gözlemlenmiş.
İngiliz
“British Journal of Nutrition” dergisinde yayınlanan bir araştırmada, yüksek
kolesterolü bulunan hastalara içinde bademinde yer aldığı kuruyemişler, soya
proteini, suda çözünen besin lifi bakımından zengin gıdalar (bezelye, yulaf,
fasulye) içeren özel bir beslenme programı uygulanmıştır. 2 hafta sonunda
hastaların kolesterol seviyelerinde maksimum düzeye yakın bir azalma tespit
edilmiştir.
Yüksek lif oranı içeriği ile özellikle diyabet hastalarında
yemeklerden sonra ortaya çıkan kan şekerindeki dalgalanmaları yarattığı tokluk
hissi sayesinde düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kemik sağlığı
açısından önemli mineraller olan kalsiyum, magnezyum ve fosfor bademde bol
miktarda bulunduruyor. 30
gram badem günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık % 8’ini,
fosfor ihtiyacının % 14’ünü , magnezyum ihtiyacının ise % 20’sini karşılamaya
yetiyor. Magnezyum özellikle kalsiyum ve D vitamini seviyesinin düzenlenmesi
açısından önemli bir mineraldir.
Çinko Madeni KABAK ÇEKİRDEĞİ:
Kabak çekirdeği yüksek oranda çinko, demir ve magnezyum minerali
içeriyor. Çinko içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, magnezyum
içeriği sayesinde kalp rahatsızlıklarına karşı koruyor. İçeriğindeki bir diğer
önemli bileşen ise omega-3: Bitkisel omega 3 yağ asitleri (Alfa Linolenik Asit
veya ALA) vücut tarafından çok daha etkili EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerine
dönüştürülüyor. Önemli bir bileşen olan omega 3 eklem kireçlenmesinden
depresyona, bebek gelişimden astıma, dikkat eksiliğinden Alzheimer’e kadar pek
çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır.
Bakın kabak çekirdeğinin başka ne yararları var:
Doğal bir amino asit olan “tryptophan” içeren kabak
çekirdeği uyku kalitenizi yükseltebilir. Vücut tarafından “uyku hormonu” olarak
bilinen serotonine dönüştürülen tryptophan uyku bozuklukları tedavisi için
önerilen besinler arasında yer alıyor. Yatmadan 2-3 saat önce 1 avuç kabak
çekirdeği yiyerek uyku kalitesini yükselten melatonin ve serotonin düzeylerini
artırabilirsiniz.
Bazı çalışmalarda kabak çekirdeğinde bulunan bitki
sterollerinin (phytosterol) prostat büyümesine karşı koruma sağlayabileceğini
belirtiliyor. Ayrıca kabak çekirdeğinde bulunan bazı diğer bileşenler,
testosteron hormonunun prostat büyümesi nedenleri arasında gösterilen
dihydrotestosteron’a (DHT) dönüştürülmesini önlüyor.
Kötü Kolesterol
Düşmanı CEVİZ:
Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E
vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son
olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar
çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar
faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.
Gün içerisinde tüketeceğiniz 2 adet ceviz HDL kolesterol(iyi kolesterol), damarlarda
birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına
yardımcı oluyor.
Antioksidanlar
bakımından oldukça zengin olan cevizin kanseri önlemek için yaygın olarak tüketiliyor.
Vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan ve kanser gibi
hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten “kronik oksidatif stresi” düzenli
ceviz tüketimi ile dengeleyebilirsiniz.
Ceviz gün içerisinde sağlıklı bir ara öğün seçimidir; tokluk
hissini uzatarak öğün aralarında veya öğünlerde daha fazla kalori almanın önünü
kesiyor.
Selenyum Merkezi AY
ÇEKİRDEĞİ:
Selenyum, vücutta az
miktarda bulunan temel bir mineraldir. Özellikle E vitamini ile birleştiğinde
antioksidan olarak çalışır ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere
karşı koruma sağlar. Vücudumuzda bulunan serbest radikaller hücre yapısı dışında
DNA’ya zarar verebilir, kalp hastalıkları ve kanser türleri dahil olmak üzere
çeşitli hastalıklara zemin hazırlar. Selenyum gibi antioksidanlar serbest
radikalleri nötralize ederek zararlarını en az düzeyde tutar. Selenyum
eksikliği çok sık görülen bir sorun olmamakla birlikte bazı kişilerde özel
sağlık koşullarına, yetersiz beslenmeye ve bazı ilaçların kullanımına bağlı
olarak yaşanabilir. Tiroit fonksiyonu için gerekli olan selenyum aynı zamanda
sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gereken mineraller arasındadır.
Ay çekirdeği önemli miktarda bakır, çinko, demir ve lif
içerir. Bu mineraller kırmızı kan hücrelerine ve tüm bedene oksijen taşınmasına,
enerji üretilmesine, bağışıklık sisteminin korunmasına, kan şekerinin ve kan
kolesterolünün dengede tutulmasına ve kabızlığın önlenmesine yardım eder.
B Grubu Vitaminler İçin
FINDIK:
Fındık, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını
düzenleyen “B” vitamini için çok önemli bir kaynaktır. B2 ve B6 vitaminleri kan
yapımı ve psikolojik sağlığımız için oldukça önemlidir. Düzenli olarak
tüketilen fındık, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar
sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp ritmini
ayarlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek yağ oranı sebebiyle çok iyi bir
enerji kaynağıdır. Vücuda güç ve enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Düzenli olarak her gün fındık yemek Kalp krizi
geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlık, sindirim ve Dolaşım
sistemi bozukluklarını önlemede gerekli olan demiri içerir bu sayede kansızlığa
da iyi gelir. İçerdiği yüksek kalsiyumdan ötürü kemikleri ve dişleri
güçlendirir. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık
yemeleri çok faydalıdır. Fındıkta diyet lifi% 1-3 oranında bulunur, bağırsakta
kimyasal bileşiklerin Toksik etkilerini, kalın barsak hastalıklarını, Kabızlığı
ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür. Sodyum
düşük, magnezyum ve potasyum yüksek olduğundan vücutta kan basıncını düzenlemede
önemli rol oynar. Ancak özellikle yüksek tansiyonu olanların daha dikkatli tüketmeleri
gerekmektedir.
Lif Kaynağı YER
FISTIĞI:
Yer fıstığının kabuğu
lif içeriği sayesinde kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda
protein bakımından da zengindir. Bu sayede tokluk hissi de sağlıyor. Çinko ve E
vitamini içeriği yüksektir. Omega 3 içeriği sayesinde de özellikle çocukların
beyin gelişiminde yararlıdır ve kalp dostudur. Diğer kuruyemişlerde olduğu gibi
kötü kolesterolü düşürücü iyi kolesterolü yükseltici etkisi vardır. Ancak
dikkat yer fıstığını mümkün olduğunca tuzsuz tercih etmelisiniz.
Bugün özellikle yararlı olduğunu düşündüğüm kuruyemişlerin
üzerinde durdum. Ancak en baştada söylediğim gibi bütün kuruyemişler dozunda
tüketildiği zaman yararlıdır. Fazla tüketiminde kilo alımına sebep olabilir ve
sağlık açısından tam tersi etki gösterebilirler. Bu nedenle gün içerisinde
hiçbir kuruyemiş çeşidini 1 avuç içinden fazla tüketmemek çok önemli. Kuruyemişlerden
daha çok yararlanmak için ise günlük tüketimlerinizde farklılık sağlayarak
yapabilirsiniz örneğin bugün 1 avuç badem tüketip, yarın maximum 2 adet ceviz
tüketebilirsiniz. Kuru yemişler çok sağlıklı ara öğünlerdir ancak son kez
yeniden söylemek istiyorum günde 1 avucu geçmiyoruz böylece hem yararlanma
oranımız artacak hemde yüksek yağ içeriği sizi zor durumda bırakmamış olacak J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder