Günlük yaşamımızda; iş hayatı, ev hayatı, sosyal hayat
derken zaman zaman beslenme şeklimizin düzensizleşmesine sebep olabiliyoruz bu
nedenle ortaya bağırsak problemleri çıkabiliyor. Bunların haricinde bazı sağlık
problemleri de barsak sorunları yaşatabiliyor, bunlardan bazıları:
Mide ve barsak hastalıkları
Hava yutmak
Sindirilmemiş besinler- besin intoleransları
Kronik kabızlık-ishal
İrritabl barsak sendromu
Barsak problemlerinin yanı sıra bazı durumlarda gaz ve
şikinliğe neden olabiliyor:
Çok hızlı yemek yemek
Yemek yerken konuşmak, mideye hava kaçması
Çok yüksek miktarda mayalı ( poğaça, ekmek v.b) besinler
tüketmek
Gazlı içecekleri fazla tüketmek
Çok fazla miktarda çiğ yeşillik-sebze ve meyve tüketmek
Yağlı-kızartma besinler tüketmek
Gereğinden fazla miktarda yemek tüketip, mideyi zorlamak
Sıkı kemer ve beli sıkan kıyafetler giymek
Bu maddelere dikkat ederek beslenme şeklinizi düzenlerseniz
gaz ve şişkinlik probleminizi giderebilirsiniz..
Genel olarak her gün düzenli olarak 1 defa tuvalete
çıkılması bireyi rahatlatmaktadır ancak bu sürenin uzaması ve tuvalet
ihtiyacını giderirken zorlanılması “Konstipasyon” yani “Kabızlık” olarak
isimlendirilir. Kabızlık sorununuz varsa beslenmenizdeki posa miktarını
arttırmalı bol posalı besinler tüketmelisiniz bunun için; tam buğday unu içerikli
ürünleri tercih etmeli, taze sebze- meyve tüketimini arttırmalı, haftada 2-3
kez kurubaklagil tüketimine özen göstermeli ve yağlı tohumlu besinlerin
tüketimini biraz daha arttırmalısınız. Sabah kalktığınızda bir barda ılık
suyunuzla beraber tüketeceğiniz 2-3 adet kuru kayısı veya kuru erik size
yardımcı olacaktır. Probiyotik besinlerin tüketimine özen göstermelisiniz. Her günkü
rutin olarak yaptığınız beslenme şeklinizi özellikle kahvaltınızı değiştirip
yoğurt+kuru meyve+yulaf şeklinde beslenirseniz kabızlık probleminize iyi
gelecektir. Yoğun kabızlık dönemlerinde salatanıza 1-2 yemek kaşığı kadar
zeytin yağı dökebilirsiniz. Bol bol da su tüketmeyi unutmuyoruz…
Gelelim bir diğer barsak problemi olan “Diyare” yani ishal :
Diyare, dışkının kıvamında azalma ile birlikte sıklığında ve hacminde artma
olarak tanımlanır. Diyarede su ve elektrolit kaybı oluşur. Süresi uzarsa,
hastada dehidratasyon, deri tonusunda azalma, zayıflık, halsizlik ve kansızlık
gibi durumlar oluşur. Bu nedenle ishalin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Eğer ishal probleminiz varsa özellikle dikkat etmeniz gereken nokta su ve
elektrolit dengenizdir. Eğer ishal probleminiz şiddetliyse veya birkaç gündür
sürüyorsa mutlaka hastaneye gitmeniz gerekiyor. İshal şikayeti olan bireylerin
kesinlikle bolca su tüketmesi gerekiyor aksi halde dehidrasyona (fazla sıvı
kaybı) uğrayabilirsiniz buda yüksek derecede hayati tehlike taşımaktadır. İshal
olan bireylerin kabızlık problemi yaşayan bireylerin aksine posasız ve yağsız
besinler tüketmesi gerekiyor. Posa içeriği yüksek sebze ve meyvelerden
(özellikle meyveleri kabuksuz tüketmeli), tam tahıl ürünlerinden, şeker ve
şekerli besinlerden, kuruyemişlerden, yağlı besinlerden ve kurubaklagillerden
uzak durması gerekiyor. Bu dönemde kızartma yerine mümkün olduğunca haşlama ve
fırınlama yöntemi ile besinlerin pişirilmesi gerekiyor.Yağsız makarna ve pirinç
pilavı, pirinç lapası, yayla çorba, yağsız beyaz peynir, yoğurt, pektin içeriği
yüksek olan kabuksuz elma, muz, şeftali bunların yanı sıra havuç, haşlanmış
patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte
tüketilebilir. Ayrıca tuzlu ayran, taze sıkılmış meyve suları (elma, şeftali,
kızılcık v.b.), açık çay içilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder