Kahve bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır
özellikle bol köpüklü Türk Kahvesi… Kimisi için bir zevk, kimisi için ise bir
bağımlılık… Kahve kültürü sadece bize özel değil; Dünyada her gün 1.5 milyar
fincana yakın kahve tüketilmekte ve bu rakam giderek artmaktadır. Kahve,
Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya gibi tropik ülkelerde yetişen coffea
arabica, coffea caneford gibi kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir.
Dünyada tüketilen kahvenin yarısından fazlası Brezilyada üretilir.
Yetiştirildiği bölgenin özelliğine göre değişik türde kahve vardır. Coffea
ağacı; çiçekleri beyaz ve hoş kokuludur. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve
rengindeki benzerlikler nedeniyle kiraza benzetilmektedir. Kahve tohumları
kullanılmadan önce kavrulur. Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa
çıkar, su kaybolur, tat veren aromatik esanslar oluşur. Ortaya çıkan bu öğeler
kahveye kendi özelliğini kazandırır.
Kahve kalorisiz bir içecek olup süt, krema veya şeker
eklenme durumuna göre kalori miktarı değişir.Kilo verme programında olan bireylerin süt tozu, şeker, krema kullanmaması daha uygundur.
Yeterli ölçüde tüketildiği
takdirde kahvenin vücuda bazı faydaları bulunuyor; Yapılan bir çalışmaya göre
kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesine sağlamakta ve hatırlama
yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80 yaşın üstünde bulunan bayanlar
üstünde yapılan çalışmada, önceden kahve tüketimi olanların mental fonksiyon
testlerinde daha iyi performans gösterdikleri, küçük çapta yapılan bir başka
araştırmaya göre ise günde 3 fincan kahve tüketmenin Alzheimer hastalığı
gelişim riskini % 60 oranında azalttığı bulunmuştur. Günde 1 fincan kahve
tüketen bireylerde yapılan araştırmalarda kanser olma risklerinin yüzde 10
oranında azaldığı bulunmaktadır. Yapılan pek çok çalışmada Parkinson hastalığı
gibi hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesinde de kahvenin önemi
vurgulanmaktadır. Ayrıca kahveyle yapılan cilt bakımları yağlanma ve selülit
problemlerine de iyi gelecektir. Ayrıca türk kahvesinin tam bir antioksidan
deposu olduğu da biliniyor. Yapılan başka bir çalışmada ise 4 hafta ve üzeri
düzenli kahve tüketen şeker hastalarının şekerlerinin düştüğü ve tip2 diyabet
riskinin ise %40 oranında azaldığı yönünde, kahve içerisinde bulunan krom ve
magnezyum mineralinin bunda etkili olduğu düşünülüyor. Kahvenin kan şekerini
düşürücü etkisi nedeniyle hipoglisemisi olanların dikkatli tüketmelerinde fayda
var.
İşte günde 1 fincan kahve görüldüğü gibi hiçte zararlı değil
fakat fazla tüketiminde;
Yapılan birçok çalışmada, günde 300 mg dan daha fazla kafein
alımının gebe kalmayı geciktirdiğini bulunmuştur. Günde üç fincan veya daha
fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltabiliyor. Çünkü aşırı
miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Gebelik döneminde ise
; dolaşım sistemini olumsuz etkileyeceği için erken doğum veya bebekte gelişim
geriliği gözlenebilmektedir.Bu nedenle gebe ve gebe kalmayı düşünen bayanlara
kahve tüketimi önerilmemektedir.
Bunun yanı sıra fazla kafein tüketimi kan basıncında ani
yükselmelere sebep olabileceğinden kalp hastası olan bireylerde tüketimine
dikkat edilmelidir.
Aşırı kahve/kafein tüketimi demir ve kalsiyum emilimini
olumsuz etkilediği için kemik erimesi riskini arttırabiliyor. Özellikle çay ve
kahvenin yemeklerden hemen sonra tüketilmesi durumunda vücutta demir emilimini
olumsuz etkilediği bilindiği için yemekten 1.5- 2 saat sonra tüketilmesi daha
uygundur. Bunun yanı sıra kafein fazla alındığında sıvı atım miktarının da
fazla olacağı unutulmamalı mutlaka kahve sonrasında ekstra 1-1.5 bardak su
tüketilmelidir.
Kahve uyku problemi yaratacağından uyku düzensizliğinin
olmaması için tüketim miktarına ve zamanına dikkat edilmelidir.
Kafein içeren içecekler mide asidini de arttırabileceği için
mide rahatsızlığı olan bireylerin tüketimine dikkat etmelerinde fayda var bunun
yanı sıra sabah aç karnına içilmesi mideye zarar verebilir.
Günde ideal kafein alımı 150 ile 200 mg arasındadır bu nedenle günde 2 fincan
kahveden fazlasını tüketmemek sağlık açısından en doğrusu olacaktır. Kahve
bağımlılığı olan bireylerde ani bir şekilde kahve tüketimini bırakmak kafein bağımlılığından dolayı baş ağrısı, gerginlik gibi durumlar oluşturacağı için yavaş yavaş bırakmakları daha faydalı olacaktır.
İçeceklerin Ortalama Kafein Miktarları :
Filtre kahve 1 fincan: 135-200 mg
Espresso 1 fincan: 100 mg
Cappuccino 1 fincan: 100 mg
Hazır kahve 150 cc: 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg
Dekafeine kahve 150 cc: 5 mg
Demleme çay 175 cc: 20 - 110 mg
Ice Tea 330 cc (1 kutu): 70 mg
Hazır çay 200 cc: 30 mg
Kola 1 Kutu: 30 - 56 mg
Diyet Kola 1 Kutu: 38 - 45 mg
Kola dışı meşrubat 1 Kutu: 50 mg civarı
Meyveli gazoz 1 Kutu: 0 mg
Çikolata 60 gram: 10 - 50 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder