Biliyorsunuz ki un, tuz ve şeker sağlık açısından uzak
durmamız gereken ama tadı dolayısıyla çok da uzak duramadığımız, adını 3 beyaz
olarak koyduğumuz bir grup. Pek çok hastalığa davetiye çıkarmakla kalmıyor
günümüzde aşırı kiloların da 1 numaralı sebeplerinden kendileri. Ama bugün
farklı bir 3 beyazdan bahsedeceğim Çünkü bahsedeceğim bu 3 beyazın üçünüde her
yaş grubunda sorunsuzca tüketen kişilerin az olduğunu biliyorum ve sevmeniz
için size önemli nedenler sunacağım ama bunların üçünü de seviyorsanız ne kadar
doğru tercihler yaptığınızı bir kez daha anlayacaksınız. Gelelim bu üç beyaza; Nedir
bu üç beyaz ?Aslında cevap çok basit; “ Süt Grubu Besinler” ... Gelen
danışanlarımın birçoğu ya kefiri sevmiyor ya sütü yada yoğurdu fazla
tüketemiyor. Eğer süt ve süt grubu besinleri tüketmenizi önleyecek örneğin laktoz
intoleransı gibi bir sağlık probleminiz yoksa bu yazıyı bir an önce okuyup
neler kaçırdığınızı bilin isterim …
Önce sütün kendisinde başlayalım; Besleyici değeri oldukça
yüksek olan süt her yaş grubu için oldukça faydalı olup, küçük çocuklarda büyüme ve gelişmenin en
önemli etkenidir. Yağlanma problemi yaşayan bireyler için uzmanların yaptığı
araştırmaya göre sütün içindeki kalsiyumun vücuttaki yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü
sağlamaya yardımcı olduğu ortaya konmuş. İçinde sadece kalsiyum ve protein mi
var? Tabii ki Hayır! İçeriğinde su, yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve
mineraller bulunduruyor. Sütün ortalama .%87.3 ‘ü su, %3.5 i yağ %3.4 ü protein ve %0.7 si minerallerden
oluşuyor. İçeriğindeki mineral ve vitaminlerden antioksidan olan A vitamini ve
çinko sayesinde süt içtiğiniz zaman cilt sağlığınız korunmuş oluyor; cildi
nemlendirip yıpranmayı ve yaşlanmayı engellemiş oluyorsunuz. İçerdiği yüksek
protein ile vücut dokularına iyi gelen süt aynı zamanda beyin fonksiyonlarınada
iyi geliyor; odaklanmayı, yeteneği ve
hafızayı güçlendiriyor o nedenle özellikle çocukların zihinsel gelişimi için
mutlaka süt tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor.
Hipertansiyon tedavisinde sütün olumlu etkileri biliniyor.
Hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçların olası olumsuz etkilerini azaltmada
sütün yararları olduğu saptanmış. Yağsız ya da % 1 yağ içeren süt vücuda daha
fazla kalsiyum sağlıyor. Kalsiyum da tansiyonu, daha da önemlisi kalp-damar
hastalığı riskini azaltabiliyor. Az yağlı olan sütteki hayvansal yağ azaldığı
için doğrudan kolesterol düşürüyor. Dolayısıyla özellikle süt ve grubunu az
yağlı olanlardan tercih etmek, hem daha fazla kalsiyum alımını sağlıyor, hem de
günlük doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltıyor. Sütün aynı zamanda kansere
kaşı koruyucu olduğu hatta bağımlılık yapıcı; alkol, sigara, kahve tüketen
kişileri bile koruduğu gözlemlenmiş. Günümüzde sıkça görülen osteoporoza karşıda
oldukça önemli olup gerekli D vitamini ve kalsiyum ihtiyacını karşılamaya
yardımcı oluyor.
Gelelim KEFİR’in faydalarına: Tabir-i caizse gerçekten
saymakla bitmeyen faydaları var ama hemen en önemlilerini anlatayım ben size
öncelikle kansere karşı oldukça güçlü bir koruyucu olup tümörlü hücreleri
inhibe etme özelliğine sahiptir. Zeka ve zihin gelişimine oldukça yardımcıdır.
Yüksek oranda kalsiyum, fosfor, A vitamini, B vitamini, D vitamini içerir ve
iyi bir aminoasit kaynağıdır. Rahatlatıcı etkiye sahip olup sinir sistemine iyi
gelmektedir. Probiyotiktir yani bağırsak sisteminin sağlıklı çalışması için birebirdir.
Düzenli tüketilirse bağırsak problemlerine iyi gelir. Antibakteriyel özelliği
vardır. Alerjik hastalıklara karşı koruma sağlar. Ülsere karşı faydalı olup
şeker hastalığına karşıda oldukça etkilidir; şekeri düşürmeye yardımcı olur.
Kan basıncını düzenler, kolesterol düşürücü etkisi vardır. GUT hastalığına ve
safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. İşte özetle ve en kısa haliyle
bile bu kadar yararı olan kefiri içmek için daha fazla beklemeyin derim : )
3 Beyazın bir diğer önemli üyesi YOĞURT: Yoğurdun bağışıklı
sistemin güçlendirdiğini hepimiz biliyoruz bunun yanı sıra bağırsak sistemine
iyi geldiğini de artık ezberledik fakat başka nelere yarıyor bu yoğurt? Bazı bünyeler
yapısı gereği sütteki laktozu sindiremez. Bu durum fiziksel rahatsızlıklara
neden olur. Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik asite dönüştüğünden, yoğurdun sindirimi daha kolay olmakta ve
gerekli besinler yoğurttan sağlanabilmektedir. Stres, alkol, kolalı ve
karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur. Tüberküloz
hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Yoğurt kolesterol
emilimini azaltır, probiyotik aktiviteye sahiptir ve çocukların bulaşıcı
karaciğer iltihabı (hepatit) hastalıklarının tedavilerine yardımcı olarak
kullanılır. Ayrıca yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı
mikropların yaşamasını engeller. Yoğurt, enfeksiyonel hastalıklara karşı
vücudun direncini arttırarak özellikle kış aylarında sık görülen gribe
yakalanma riskini düşürür. Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre düzenli olarak
yoğurt yemek hastalık (grip) sürecini %20 oranında kısaltıyor. Yoğurt aynı
zamanda bağırsak, vajinal ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da koruma
sağlıyor. Bunların yanı sıra yoğurt kilo kontrolü sağlama konusunda bire bir! Yoğurt
yüksek kalorili atıştırmalıklara oranla daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor.
Ayrıca yüksek mineral ve vitamin içeriğiyle besin değeri yüksektir. Yoğurdun
kilo vermeye etkisi üzerine Tennessee Üniversitesi tarafından yapılan bir
araştırmaya göre, diyet yaparken atıştırmalık olarak yağsız yoğurt yiyenler hiç
atıştırmalık yemeyenlere oranla %22 daha fazla kilo veriyor ve bel bölgesindeki
yağları %81 oranında daha fazla yakıyor. Araştırmada, düşük kalorili diyet yapan
kişilerin diyetlerine yoğurt ilave edildi ve gün içinde 3 öğün yağsız yoğurt
yiyen aşırı kiloluların yoğurtsuz diyet uygulayanlara göre yüzde 22 daha fazla
kilo verdikleri görüldü. Ayrıca, bu kişilerin yüzde 61 daha fazla yağ
yaktıkları tespit edildi. Yoğurt aynı zamanda menopoz döneminde görülen
terlemeleri azaltmak için tavsiye edilmektedir. Yine bu dönemde görülen kemikle
ilgili problemlerin riskini azaltmak için tüketilebilir. Bittimi? HAYIR! Yoğurt
cildi güzelleştirir içten vücudunuzu güzelleştirirken yapacağınız maskeler ile
hatta direkt olarak yoğurdu yüzünüze sürseniz bile cilde parlaklık kattığını ve
cildi nemlendirdiğini göreceksiniz. Yoğurt yüzü temizlemek ve gözenekleri açmak
için, akne oluşumunu engellemek, cildi nemlendirmek ve dokusunu canlandırmak
için oldukça etkilidir.
Görüldüğü gibi süt ve süt grubu besinlerin vücuda faydaları
saymakla bitmiyor en fazla verimi alabilmek için günde 1-2 porsiyon mutlaka
tüketmeniz ve mümkün olduğunca hepsinden yararlanmanız gerekiyor. Eğer herhangi
biriyle aranız iyi değilse meyvelerle beraber tüketmenizi tavsiye ederim..
Sevmediğiniz besinleri sevdiğiniz besinlerle beraber tüketirseniz ve kendi
tariflerinizi oluşturursanız sevmediğiniz hiçbir besin kalmayacağına eminim : )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder