Yetişkin bir bireyin vücudunda ortalama 3-5 mg arası demir
bulunur. Bu demirin çoğunluğu kanda ve kırmızı hücrelerin hemoglobin
kısmındadır, bunun yanı sıra karaciğerde, omurilik ve kaslarda da
bulunmaktadır. Görevi; vücutta oksijen taşımaktır.Ayrıca vücudun bağışıklık
sistemini destekler ve vücudu zinde tutar. B vitaminlarinden daha fazla
yararlanmayı sağlar.
Demir eksikliğinde: kanszılık, yorgunluk, halsizlik, soğuğa
karşı hassasiyet, zihin fonksiyonlarında zayıflama, zeka geriliği, kolay hastalanma, işitme bozuklukları ve
kanser riski görülmektedir. Daha yoğun demir eksikliklerinde: Solgun cilt,
dişeti ve tırnaklarda kırılmalar, yiyecek dışındaki şeylere istek. Örneğin:
toprak, buz gibi, tahriş olmuş dil görülebilmektedir. Demir eksikliği
genellikle fazla miktarda kuvvetli karbonhidrat( şeker, nişasta vb) ve sütlü
beslenmede, kan parazitlerinde ve aşırı kan kaybında görülür.
Günlük demir gereksinimi
- Erkekler için 10 mg
- Kadınlar için 18 mg
- Gebelik döneminde 27 mg
- Emzirme dönemi 18 mg
- Ergenlik dönemi 15 mg
- Çocuk için 10 mg
Beslenme Önerileri:
Besinlerle alınan demir miktarı gereksinimden az olabilir. Süt
ve mamülleri demir bakımından fakirdir.
En iyi demir kaynakları: et, karaciğer, böbrek, yumurta,
pekmez, kuru baklagiller, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzelerdir.
Besinlerle alınan demirim ince bağırsakta emilimi bazı
durumlarda zorlaşmaktadır özellikle yeşil yapraklı sebzelerdeki ve tahıllardaki
demirin %5-10’luk gibi bir kısmı kana karışabilmektedir. Bunun sebebi
tahıllardaki fitatlardır.
Et ürünlerindeki demir daha kolay alınır.
Yemek esnasında çay içilmesi demir emilimini azaltacağından
çay öğün aralarında ve açık olarak içilmelidir.
Hekim önerisine göre ilaç takviye alınabilir bu süreçte
beslenmeyle destek yapılmalıdır. Ayrıca kalsiyum demir emilimini engellediği
için süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır.
Demirden zengin besinleri C vitamini içeren besinlerle tüketilmeli
bunun sebebi; C vitamini demirin emilimini fazlasıyla arttırıyor olmasıdır bu
nedenle özellikle et yemeklerinin yanında mutlaka bol salata tüketilmelidir.
Bazı besinlerin demir içerikleri:
*4 adet köfte (az yağlı dana eti–120 gr) = 3,6 mg
*1 yemek kaşığı pekmez=1 mg
*1 büyük boy yumurta sarısı=0,7mg
*1 porsiyon kuru baklagil yemeği (60 gr) = 4,2 mg
*Fındık/badem/ceviz (yaklaşık 10 gr) = 0,3 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder